General

Ce sunt criptomonedele

dagcoin estonia

Internetul si informatiile pe care acesta le pune la dispozitia utilizatorilor reprezinta un factor determinant in evolutia societatii in prezent. Oamenii devin tot mai inteligenti, acumuleaza informatii mai repede iar comunicarea si achizitionarea produselor sunt tot mai usoare datorita societatii informationale.

Omul modern merita un sistem de plata transparent, care sa nu fie legat de banii lichizi si sa ne poata oferi tranzactii rapide desfasurate la nivel global, confidentialitate deplina si comisioane mici.

Evolutia tehnicii de calcul a facut astfel posibila introducerea monedelor virtuale, iar prima dintre ele a fost Bitcoin-ul ce a fost lansat in 2009.

Criptomonedele sunt o solutie viabila la sistemul bancar clasic

Cripomonedele reprezinta cea mai rapida solutie de plata in conditiile in care peste 77% dintre saracii lumii (peste doua miliarde de persoane) nu au inca un cont bancar. Aceste monede pot fi cumparate de oricine are o conexiune internet, iar pentru acest lucru nu ne trebuie decat un portofel virtual unde sa stocam criptomonedele cumparate.

Valoarea fiecarei criptomonede se bazeaza pe cerere si oferta, iar cu cat este mai mare increderea si gradul in care o criptomoneda este folosita, cu atat va fi mai mare valoarea acesteia.

In plus tranzactiile sunt rapide si ieftine si reprezinta cea mai buna cale pentru guverne (sau firme) pentru a face plati in deplina siguranta.

In prezent exista peste 1000 criptomonede bazate pe algoritmi de calcul diferiti si toate au un obiectiv comun: acela de a schimba mentalitatea oamenilor si de a ii face independenti de sistemul financiar traditional existent.

Cele mai multe criptomonede se bazeaza pe tehnologia „blockchain” ce reprezinta un lant de blocuri logice securizate in modul criptografic. Acestea sunt de fapt o serie de baze de date independente ce au proprietatea de a isi pastra o lista de inregistrari dinamica.

Blockchain-urile reprezinta un registru public al tuturor tranzactiilor ce au fost efectuate si sunt imposibil de contrafacut, datorita sistemului puternic de criptare ce este utilizat la emiterea acestora.

Blockchain-ul este un sistem ce se extinde continuu, deoarece blocurile ce sunt „completate” sunt suplimentate in permanenta cu un nou set de inregistrari ce sunt adaugate liniar, in ordine cronologica.

Tranzactiile efectuate respecta conventiile bancare internationale in vigoare deoarece sunt incluse in ordine cronlogica in registrul de tranzactii, iar blocurile pot fi interpretate ca declaratiile individuale ale bancii.

Care sunt cele mai cunoscute criptomonede

Asa dupa cum spuneam si mai sus, cea mai cunoscuta (si raspandita) criptomoneda este Bitcoinul. Aceasta este acceptata in prezent in mai mult de 500.000 magazine, iar pretul a cunoscut o crestere exploziva: de la 0.0001 la peste 9000 dolari, gradul de capitalizare fiind de 105.000.000.000 dolari.

bitcoin si ethereumDash este una dintre cele mai greu de urmarit criptomonede. Pretul acesteia a crescut in numai trei ani de la 0.2 la 340 dolari, iar gradul de capitalizare este de 2.500.000.000 dolari.

Ethereum este una dintre monedele mai noi, iar pretul acesteia a cunoscut o crestere mare (de la 2 la peste 300 dolari in numai un an si jumatate). Gradul de capitalizare este destul de mare pentru o moneda de generatie mai noua: 30.000.000.000.

Ripple a fost conceputa pentru a deservi intreg sistemul financiar global. Astfel, datorita sistemului masiv si sustinut de implementare la nivel global valoarea acesteia a crescut de la 0.005 la 0.2 dolari in numai o luna (martie – aprilie 2017).

Daca suntem la inceput in domeniul criptomonedelor ne-am pus cu siguranta intrebarea de ce acestea nu reusesc sa se impuna ca moneda globala, iar explicatia este destul de simpla si poate fi gasita mai jos.

Unul dintre indicatorii cei mai importanti pentru criptomende este viteza de tranzactionare. Cu cat acestea sunt emise si tranzactionate mai repede cu atat tranzactiile vor fi mai usoare, dar tehnologia blockchain este limitata de marimea tot mai mare a blocurilor ce reprezinta o mare problema pentru stocarea si sincronizarea datelor.

Reteaua Bitcoin poate procesa in jur de 7 tranzactii pe secunda iar cele mai bune retele blockchain pot procesa pana la 3000 tranzactii pe secunda, iar acest impediment reprezinta o problema deoarece reteaua de calcul a cardurilor Visa poate procesa pana la 56.000 tranzactii in fiecare secunda.

Astfel, unul dintre obiectivele criptomonedelor existente nu a fost atins deoarece viteza de tranzactionare nu o poate depasi pe cea din sistemul bancar clasic.

In plus costurile tranzactiilor cresc in functie de marimea fondurilor utilizate. Detinatorii criptomonedelor vor plati un pret mai mare minerilor (celor ce isi utilizeaza calculatoarele pentru a adauga blocuri in sistemul blockchain) pentru a ii motiva.

Acesta este motivul pentru care algoritmul blockchain este minunat pentru marile corporatiile si guverne, dar nu reprezinta din pacate o moneda pentru utilizare zilnica.

Aceste probleme au reprezentat o adevarata provocare pentru piata criptomonedelor, iar rezolvarea a sosit odata cu noua tehnologie DAG CHAIN.

Daca doresti sa investesti in Dagcoin  sau pentru orice alte intrebari te rugam sa completezi sectiunea de mai jos (sau formularul de la pagina Contact ), iar colegii nostri iti vor raspunde in cel mai scurt timp.

Pentru prezentari video te rugam sa accesezi sectiunea speciala VIDEO.