General

Viitorul criptomonedelor inseamna Dagcoin

criptomonede

Desi pare foarte greu de imaginat, criptomonedele sunt mult mai vechi decat tehnologia blockchain pe care se bazeaza in prezent. Cei mai multi privesc Bitcoin-ul ca prima criptomoneda aparuta si nu observa ca aceasta este de fapt prima moneda virtuala ce se bazeaza pe lantul blockchain.

Criptomonede la B – Money sau BitGold au existat cu mult inaintea Bitcoin-ului dar acestea nu au fost atat de mediatizate iar dezvoltarea a incetat timpuriu, in special atunci cand pe piata a aparut Bitcoin-ul.

Problema criptomonedelor „timpurii” a fost insasi structura de tip centralizat ce a impiedicat si ingreunat tranzactionarea acestora.

Criptomonedele prezentului se bazeaza pe blockchain

Fara tehnologia blockchain nu ar fi existat niciun registru descentralizat si transparent care sa inregistreze toate tranzactiile efectuate si sa asigure fluenta acestora. Cu toate avantajele oferite de acest sistem, se pare ca limitarile de ordin tehnic incep sa isi spuna din ce in ce mai apasat cuvantul, iar blockchain (desi reprezinta prezentul) se va pierde in negura istoriei.

Principalul neajuns al blockchain reprezinta viteza mica de procesare a tranzactiilor, in special in cazul in care numarul acestora creste pe masura ce monedele virtuale devin mai populare. Foarte multi comercianti se plang de intarzierea platilor, iar situatia in care s-a ajuns a dus deja la blocaje de plata si alte probleme.

Rezolvarea vine de la noul algoritm Dagchain, care rezolva aceste probleme utilizand o noua metode de criptare ce se bazeaza pe modelul graficelor directe aciclice (DAG). Acesta ofera utilizatorilor un sistem de registre descentralizate si rezolva probleme vechi, oferind o moneda virtuala flexibila ce inglobeaza caracteristici noi.

Desi aceasta tehnologie este de ultima generatie, conceptul ce a stat la baza acesteia nu este nou si si-a facut aparitia inca din anul 2013.

In studiul „Accelerating Bitcoin’s Transaction Processing. Fast Money Grows on Trees, Not Chains”, cei doi autori introduc un protocol nou denumit GHOST ce presupune schimbarea structurii Bitcoin de la blockchain catre o structura ramificata, asemanatoare unui copac ce are rolul de a usura tranzactiile reducand timpul de confirmare si imbunatatind securitatea.

Desi aceasta modificare nu a fost implementata pentru Bitcoin, o gama larga de criptomonede au inceput sa utilizeze sistemul Dagchain. Haideti sa facem cunostinta cu ele!

ByteballCriptomonedele viitorului se afla mult mai aproape de noi

Byteball este distribuita printr-un proces de „airdrop” in care moneda din retea este imprastiata in functiile de necesitatile utilizatorilor de Bitcoin. Aceasta „moneda mixta” a inceput recent sa incheie o serie de parteneriate de tip cashback cu unii dintre comerciantii de marime medie, dar cel mai interesant aspect al acestei monede ramane distributia.

In Byteball nu exista notiunea de blocuri, acestea fiind inlocuite cu o legatura directa intre tranzactii. Fiecare tranzactie include una sau mai multe tranzactii anterioare si formeaza un set de legaturi cunoscut sub numele de Dagchain.

Confirmarea tranzactiilor prin blocurile de date (ce incetinesc viteza de tranzactionare) este inlocuita astfel de confirmarea prin tranzactiile ulterioare, iar aceasta este o certificare a faptului ca o cheltuiala a fost efectuata si exista in sistemul de calcul.

Desi exista inca multe neajunsuri in ceea ce priveste Byteball si tehnologia DAG, un lucru este clar: distemul DAG este singura alternativa viabila existenta si poate rezolva chiar si cele mai grave probleme existente in sistemul blockchain: fiabilitate, viteza de tranzactionare, securitate, scalabilitate si confidentialitate.

IOTA este o alta criptomoneda de noua generatie care utilizeaza modelul DAG cunoscut sub numele de Tangle. Conceputa special pentru industria „Internet of Things”, moneda a obtinut un ICO de succes in 2015, adunand nu mai putin de 1337 BTC.

In afara modelului de distributie, IOTA difera de Byteball prin confirmarea tranzactiilor, prin faptul ca toate tranzactiile creeate trebuie sa valideze cel putin doua tranzactii anterioare.

Astfel, utilizatorii ce creeaza si valideaza tranzactiile trebuie sa rezolve un puzzle criptat intr-o maniera speciala.

In plus, IOTA este o criptomoneda ce nu are taxe sau comisoane ascunse (Byteball spre exemplu contine comisioanele de tranzactionare GBYTE), in schimb nodurile sunt stimulate sa participe la creearea si validarea unor tranzactii anterioare.

Lipsa taxelor poate creea in schimb oportunitatea unor atacuri de tip spam in retea, iar pentru a evita aceasta problema IOTA foloseste un mecanism special de confirmare al tranzactiilor, in care acestea sunt confirmate in functie de ponderea lor, iar aceasta este proportionala cu cantitatea de munca pe care fiecare nod o investeste.

Obiectivul IOTA este acela de a permite schimbul de date si de valori intre elementele componente ale monedei, permitand astfel utilizatorilor cumparaturi rapide si in siguranta.

Daca doresti sa investesti in Dagcoin  sau pentru orice alte intrebari te rugam sa completezi sectiunea de mai jos (sau formularul de la pagina Contact ), iar colegii nostri iti vor raspunde in cel mai scurt timp.

Pentru prezentari video te rugam sa accesezi sectiunea speciala VIDEO.